Nationellt prov i Engelska 6
Här finns information om nationella provet i engelska riktat till lärare i Engelska 6 i gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning.
Nationella prov i engelska för gymnasieskolan ges från höstterminen 2024 i Skolverkets digitala provplattform. För information om hur uppgifter i engelska kan se ut i provplattformen hänvisas till . För mer information om digitala prov, specifika provutgåvor, provens genomförande på skolan, provdatum och anpassningar, se på Skolverkets webbplats.
Prov och bedömning
De nationella proven i engelska är så kallade proficiency tests, vilket innebär att de har som syfte att pröva och ge en bild av elevernas allmänna språkfärdighet i engelska oberoende av var, när och hur denna färdighet uppnåtts. Följaktligen bygger proven inte på innehållet i några speciella undervisningsmaterial eller på något visst arbetssätt. En grundläggande princip för provet är att eleverna ska ges möjlighet att visa så mycket som möjligt av vad de kan – inte primärt vad de inte kan.
Proven i engelska består av tre delprov, bland annat för att eleverna ska ges tillfälle att visa så många sidor som möjligt av sin engelska språkförmåga. Delprov A består av en muntlig uppgift. Delprov B innehåller flera separata uppgifter som avser pröva läsförståelse och hörförståelse. Delprov C består av en skriftlig uppgift. Provets olika delar är följaktligen av skiftande slag, vad gäller såväl innehåll som svarsform. Elevernas förmåga inom olika områden prövas inte isolerat utan oftast i integrerade former. Till exempel är fokus i delprov A muntlig produktion och interaktion, vilket kräver att eleverna både kan tala engelska och förstå vad andra säger. Motsvarande integration av färdigheter återfinns i de andra delproven.
Varje delprov bedöms med utgångspunkt i ämnesplan och kriterier. Som stöd för detta finns utförliga bedömningsanvisningar med kommenterade exempel på autentiska muntliga och skriftliga elevprestationer på olika nivåer. Elevens resultat på de olika delproven vägs samman till ett provbetyg. Ämnesbetyget behöver inte motsvara provbetyget, men ska särskilt beaktas vid den samlade bedömningen av elevernas prestationer i ämnet.
För mer information om delproven, se även fliken ”För elever”.
Sekretess
För att de nationella proven ska kunna fungera i enlighet med sitt syfte är det viktigt att sekretessen upprätthålls enligt bestämmelserna i offentlighets- och sekretesslagen, 17 kap. 3c § (2009:400).
Nationella prov som genomförs på papper ska förvaras på ett sådant sätt så att innehållet inte röjs. Eleverna får inte behålla provhäften eller anteckningar. Det är inte heller tillåtet att använda hela prov eller delar av prov för övning.
Skolverket återanvänder hela eller delar av prov, vanligtvis under tio års tid.
För mer information, se Skolverkets webbplats.
Observera att uppgifter i prov som inte längre omfattas av Skolverkets sekretess kan vara så kallat tredjepartsmaterial, vilket begränsar villkoren för användande på grund av avtal om copyright.
Länkar - Skolverket
Engelska 6
npen6.nafs@ped.gu.se
Inrapportering och lärarenkäter
nafs@ped.gu.se
äٱ
Nedanstående dokument ingår som lärarmaterial i proven för Engelska 6 på gymnasieskolan och vuxenutbildningen.
Formulär för sammanställning av elevresultat (Gäller ej för digitala prov)
I det här formuläret kan elevens resultat på samtliga delprov förtecknas och sammanfattas. Formuläret kan användas i formativt syfte för individuell återkoppling. Det finns även plats för lärarens och elevens reflektioner kring provet. Dokumentet finns även som kopieringsunderlag i häftet öԾԲsanvisningar.
Sammanställning av provresultat på grupp- eller klassnivå (Gäller ej för digitala prov)
Underlaget kan användas för att få en översikt av resultatet på provet för en hel grupp eller en klass.
Besvara lärarenkäter
För att besvara lärarenkäten efter genomfört prov, välj aktuellt prov nedan. Se häftet öԾԲsanvisningar, kapitel 4 för mer information och inloggningsuppgifter.