91̽

Bild
ä԰پ

Konsten att utbilda för framtidens förskola & framtidens barn

Utbildning & lärande

Del III i seminarieserien "Barnets århundrade 2.0", i samverkan med Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet.

Seminarium
Datum
21 okt 2025
Tid
09:30 - 15:30
Plats
Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 19, Jonsered
Antal platser
𲵰äԲ

Bra att veta
Jonseredsseminarium.
Բö
Jonsereds herrgård och Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, båda vid Göteborgs universitet

I dagens Sverige går nästan alla barn i förskolan – en institution som därmed sätter avtryck i nästan varje barns liv. Där träffar de förskollärare som ansvarar för förskolans verksamhet och för att de utvecklas, lär sig, får omsorg och får kamrater att leka med. Men hur formas egentligen förskollärarens profession, och med vilka resultat för välfärdssamhällets kvalitet och för barnen?

Förskollärarutbildningen har genomgått många förändringar över tid, och hur förskollärare skapar omsorg, utbildning och undervisning i förskolans praktik beror på vilken utbildning de fått, när var och hur. Det beror också på faktorer som rådande tidsanda, politiska strömningar, kunskapssyn och vetenskapliga rön. Vad signalerar dagens utbildning om samhällets syn på förskollärarens uppdrag och på barn, och vilka konsekvenser får det för vilka som vill bli förskollärare? Vad vill dagens utbildning och fortbildning med förskolläraryrket och i förlängninen barns erfarenheter, kultur och bildning? Till förmån för vilket samhälle?

Ingrid Engdahl förskollärare och docent i barn- och ungdomsvetenskap, Lennart Andreasson medgrundare till förskollärarutbildningen vid Högskolan i Halmstad, Elisabeth Tsirampidou verksamhetsutvecklare Haninge kommun, Pia Williams professor i barn- och ungdomsvetenskap och Alexandra Söderman postdoktor och lektor i pedagogik, samtliga vid Göteborgs universitet. Ytterligare talare tillkommer.

”Barnets århundrade 2.0” – en seminarieserie om samtida förändringar i synen på barn och de praktiker som omgärdar barn. Avsikten är att fördjupa förståelsen för de villkor som präglar barns tillvaro idag, och att från detta lägga en möjlig grund för nya visioner. I samarbete med Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet.

--- 

INBJUDNINGAR
Till seminariet skickas personliga inbjudningar ut. Antalet platser är begränsat.

ÖNSKAR DU DELTA? VET NÅGON SOM VILL DELTA?
Är du som aktör inom samverkande organisationer intresserad och önskar att, i mån av plats, delta i seminariet? Har du en kollega eller samarbetspartner som skulle vilja delta?

Maila ditt eller dennes intresse till jonseredsherrgard@gu.se tillsammans med namn, organisation och roll inom denna, samt ingång till seminariets ämne.